Los Galindos guanyen el Premi Nacional de Cultura

Andrea Balart. BARCELONA. La companyia Los Galindos ha estat guardonada avui pel Consell Nacional de Cultura i les Arts (CONCA) als Premis Nacionals de Cultura. Altres premiats han estat l’escriptor Enrique Vila-Matas, l’actriu Clara Segura o l’il·lustrador Joan J. Guillén, un total de 12 entitats i personalitats pertanyents a diferents àmbits que rebran 15.000 euros.

Els guardons, que s’entregaran el dia 8 de juny a Tarragona, han estat escollits per sis membres del jurat entre els que es troben Carles Duarte (president), Gemma Sendra, David Albet, Mercè Gisbert, Pilar Parcerisas i Isona Passola. Tots ells membres de CONCA.

Les retribucions que atorga l’entitat són la distinció més rellevant en l’àmbit cultural de Catalunya i aquest any es reconeixen diferents sectors com la postproducció audiovisual, l’escenografia i les arts de carrer. El CONCA reconeix “persones, entitats i empreses catalanes que contribueixen a enriquir la cultura”.

Taula dels premis, font: Andrea Balart
Taula dels premis, font: Andrea Balart

Un fet a destacar és que enguany la institució ha decidit traspassar fronteres i retre homenatge a personalitats que es troben fora de Catalunya com l’escultor israelià Dani Karavn. A més, també han premiat joves talents com el Quartet Casals i l’actriu Clara Segura i sectors que no s’havien guardonat fins ara, com és el cas de la memòria històrica.

Per als Galindos rebre el Premi Nacional de Cultura suposa “un reconeixement pel món del circ”. “El circ s’ho mereix perquè representa molta gent”, afirma Manel Escolano. CONCA assegura que els han atorgat el premi “pel seu enginy creatiu en els àmbits del circ i de les arts de carrer” i per la voluntat de recerca en l’expressió escènica circense”. Los Galindos han explicat que un 80% dels diners aniran destinats a “un projecte d’intervenció artística al territori”.

La companyia Los Galindos es va crear fa 25 anys i està formada per Bet Miralta i Manel Escolano, així com les seves filles Bruna i Berta i la directora Bet Garrell. Es van iniciar com a circ de carrer i han acabat mesclant diferents disciplines com les acrobàcies, el clown i el teatre. Durant els últims mesos han estat representant el seu últim espectacle, Maiurta, en el que homenatgen  la família de’n Manel.

 

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s