El ‘Col·lectiu Tierra’ es llueix a Terrassa amb F.I.R.A.

Íngrid Gustems. TERRASSA. Fenòmens Inversemblants Rescatats de l’Anonimat (F.I.R.A.) és l’espectacle que el Col·lectiu Tierra, companyia de circ contemporani (o “actual”, com a ells els agrada anomenar-se), va representar a l’Auditori del Centre Cultural de Terrassa el passat diumenge 24 de febrer com a part del programa il·lustratiu que el centre terrassenc ha dissenyat per portar l’entreteniment més savi a petits i grans.

La funció, d’una duració d’una hora, és una combinació d’acrobàcies, música original en directe i sentiment, i en l’exhibició els artistes utilitzen tots els músculs per un motiu implícitament expressiu, “toquem tots els camps del circ, però en el vessant de l’expressió més personal ens desenvolupem millor, volem anar més enllà de la tècnica”, assegura Maria Villate, acròbata de la companyia. Mentre l’acordió, el violoncel i la veu d’Edurne Arizu acompanyen els moviments per crear una atmosfera de pau, tempesta, riure o amor segons la seva voluntat, els espectadors senten l’emoció en la seva pell.

Aquesta presentació amb diapositives necessita JavaScript.

Lluny d’imitar un circ tradicional, el show F.I.R.A, creat per al dinovè Festival de Circ d’Hivern de l’Ateneu Popular 9 Barris de Barcelona l’any passat, presenta un escenari de somnis on persones anònimes simulen un seguit de fets inversemblants de manera que els converteixen en un reconeixement del públic d’allò que de vegades és més quotidià del que podria semblar en un inici. “Són set personatges que porten a sobre les seves pròpies històries”, diu Fer Melki, artista del Col·lectiu.

Mentre els cinc acròbates s’embardissen en una guerra de crispetes, els dos músics volten per l’escena, toquen, canten i fins i tot volen asseguts en una cadira penjada del sostre; la tècnica, precisa, es besa amb l’emoció dels artistes i les llums, els miralls i tot tipus d’objectes aparentment absurds entren en un joc comunicatiu amb ells. El trapezi, les banquines, la perxa xinesa, són simples afegits en un espectacle que dóna més protagonisme al que l’elenc, dirigit per Jordi Aspa, vol transmetre.

La gira del Col·lectiu Tierra continuarà durant els propers mesos i passarà per llocs com Gijón, Valladolid i  França. “No sé si la gent considerarà després de veure l’espectacle si és bo o no, però estic segur que s’endurà la sensació que els artistes hem estat generosos, perquè donem tot el que tenim”, afirma Melki.

L’equip és una gran família, no unida per sang, sinó per l’estima a l’art, com sentencia el Fer: “això ho fem per amor, per l’amor al que fem i per l’afecte que ens tenim com a companys”. Per a Villate, el circ és una satisfacció després de tota una vida laboral tancada en una oficina fins als vint-i-sis anys que va començar a exercitar-se en la dansa i les acrobàcies. “És un somni complert”, afirma, i Melki afegeix: “jo mai no he fet una altra cosa, per a mi és la meva vida, supera a un somni, és la realitat, més tangible, contundent, la nostra vida”.

Aquí teniu l’entrevista sencera a Maria Villate i Fer Melki:

Fragments de l’espectacle:

 

One thought on “El ‘Col·lectiu Tierra’ es llueix a Terrassa amb F.I.R.A.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s