El clown Bergamotto arriba a Sant Cugat per Carnestoltes

Andrea Balart. BARCELONA. Aquesta tarda el centre Cívic L’Elèctric (Les Planes) amb motiu del Carnaval ha acollit el Clown Bergamotto Show, amb el pallasso Pascuale Marino. L’espectacle ha anat adreçat especialment a un públic infantil i familiar. Un show que combina el teatre gestual, la música d’instrument i sobretot el clown.

El Centre Cívic L’Elèctric, que està finançat per l’Ajuntament de Barcelona, ja fa anys que ofereix diferents tallers i espectacles de circ. La majoria de les activitats són gratuïtes i Clown Bergamotto Show no ha estat una excepció. “Creiem que la gent s’anima més si és gratuït i també d’aquesta manera potenciem la cultura“, explica la Marina Fuster, dinamitzadora infantil del centre.

Bergamotto representa un rodamón innocent que viatja amb una maleta i un acordió i que té un somni: poder viure sota les estrelles. No és la primera vegada que en Pasquale ve al Centre Cívic l’Elèctric, de fet ja va venir fa tres anys en una actuació de titelles. Tot i així, aquest espectacle ha estat inèdit a Sant Cugat. Segons el clown la funció està formada per diferents números que va modificant depenent del “context”.

Clown Bergamotto Show, font: Andrea Balart
Clown Bergamotto Show. Font: Andrea Balart

L’humor de l’obra no és el convencional. No busca simplement fer riure sinó també la complicitat amb el públic. “Jo busco tots els matisos de la felicitat. No només m’agrada fer riure estrepitosament, sinó que també m’agrada que la gent somrigui o jugui amb la timidesa”, diu en Pasquale. De fet, ho ha aconseguit, ja que pares i fills no han parat de somriure  durant l’obra i en acabar fins i tot l’han abraçat.

El pallasso Bergamotto ha interactuat tota l’estona amb petits i grans. En ocasions ha tret a gent a l’escenari per ajudar-lo i fins i tot s’ha posat a jugar amb unes noies al joc del mirall. Tot i que principalment es dedicava a fer petits números d’humor, també ha realitzat equilibris amb un pal i s’ha posat a ballar al ritme de la música. “Un pallasso ha de saber fer una mica de tot. No és un malabarista que juga amb cinc pilotes però amb tres potser sí, ni és un músic, encara que sempre porta algun instrument.

En Pasquale Marino va començar fent teatre gestual a Roma i no va ser fins més endavant que es va enamorar de la professió del clown. Va treballar durant molts anys com a pallasso en solitari i el 2010 va crear la companyia Bergamotto. El clown no treballa només en solitari, col·labora també amb altres artistes com directors, escenògrafs o fins i tot pallassos. Marino a més d’haver estudiat de pallasso, es va llicenciar en pedagogia i l’any passat va ser cridat per formar a educadors.

Tot i així, el que més entusiasma l’artista és treballar per a persones que estan en risc d’exclusió social (com presos o nens amb diversitat funcional) i com a voluntari de Pallassos sense fronteres. “No hi ha millor regal que veure gent que ho ha perdut tot o que es troba en mig d’una guerra i que tot i així riu“, explica en Pasquale.

L’espectacle, que ha durat 50 minuts, ha anat acompanyat d’una música divertida i ha acabat amb un berenar per a tothom. Un altre esdeveniment que ha promocionat l’ofici del clown, conegut arreu del món. “El pallasso és una figura potent perquè encara que hi hagi cultures que no n’han vist mai un, quan veuen una persona amb un nas vermell riuen”.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s