S’estrena el documental “Tortell Poltrona, sense fronteres”

Irina Balart. BARCELONA. Aquesta tarda la Filmoteca de Catalunya ha projectat un documental inèdit sobre la trajectòria del reconegut pallasso Tortell Poltrona. És la primera vegada que s’estrena un film dirigit exclusivament a la vida del clown català. Les entitats organitzadores del documental són TV3, Films de l’Orient i Pallassos sense fronteres.

Tortell Poltrona. Font: Irina Balart
Tortell Poltrona. Font: Irina Balart

Tortell Poltrona, sense fronteres no només narra la biografia de Jaume Mateu, també conegut com a Tortell Poltrona, sinó que explica què significa tenir com a professió el clown i a més, ret homenatge al Circ Cric i a la fundació Pallassos sense fronteres. “Vam veure que era complicat fer una biografia exclusiva del Jaume, perquè porta 40 anys treballant.”, diu Marcel·lí Parés, director i guionista del film, i afegeix “per això vam decidir anar més enllà i mostrar què hi ha darrere del circ”. 

L’acte ha començat a les 19h amb el torn de paraula de Jordi Ambròs, productor executiu del documental i de TV3. A continuació ha pres la paraula Jaume Mateu, qui ha fet especial menció a la feina que estan fent Pallassos sense fronteres i, finalment, ha acabat la intervenció Marcel·lí Parés. Segons paraules del director el documental ha estat molt fàcil de realitzar, ja que els artistes que hi apareixen s’han mostrat disposats a col·laborar.

Presentació "Tortell Poltrona, sense fronteres"
Presentació “Tortell Poltrona, sense fronteres”. Font: Irina Balart

A través de les paraules de 21 professionals del circ s’ha donat a conèixer des del seu punt de vista la imatge d’en Tortell Poltrona, però també d’en Jaume Mateu. Entre ells han destacat la Montse Trias (la seva dona i també pallassa), els seus fills (tots ells amb vocacions relacionades amb aquest camp) o en Claret Papiol (ex-col·laborador de la companyia Germans Poltrona).

El documental explica com Tortell Poltrona es va convertir en pallasso gràcies a uns companys de pis i va recuperar el circ contemporani d’abans del franquisme. “A mi m’agrada ser pallasso pel fet de veure com s’encenen espurnes de vida en els ulls de la gent que tinc davant i poder encomanar encara que sigui per uns instants la felicitat“, diu en Tortell Poltrona.

Després dels seus inicis amb Claret Papiol i els Germans Poltrona -així es com es va anomenar el duo- el pallasso va fundar el Circ Cric el 1981 a Sant Esteve de Palautordera (Montseny). Durant aquesta etapa va tenir contacte amb il·lustres clowns i artistes com Charlie Rivel, qui li va regalar un nas de pallasso, o Joan Miró, admirador seu. El 1993 va impulsar el projecte Pallassos sense fronteres, arrel del conflicte de l’antiga Iugoslavia.

L’entitat es dedica a portar artistes i clowns a zones on hi ha conflictes bèl·lics. Líban, Kosovo o Palestina, són alguns dels llocs per on ha passat l’organització. “És una experiència molt positiva, el que jo els dono a ells és molt menys del que jo rebo al final“, afirma en Jaume Mateu. El pallasso explica que costa menys fer riure a persones del tercer món que a persones que ho tenen tot. “La gent amb menys coses té més accés a una felicitat pura. Nosaltres ens pensem que per ser feliços necessitem adquirir les coses i allò essencial no es pot comprar“.

Altres artistes que han aparegut en escena han estat alguns músics que han estat convidats diverses vegades en el Circ Cric. Alguns d’ells, com Albert Pla o Joan Garriga (La Troba Kung-Fú), han admirat la manera que té Tortell Poltrona de captar l’atenció del públic durant tot l’espectacle.

El documental s’emetrà aviat a TV3, tot i que amb una duració inferior a la de la pre-estrena (1 hora i 17 minuts). Amb aquest film, tal com explica el director i productor, la gent pot tenir una visió més propera d’aquesta professió que va més enllà de l’entreteniment. “Riure i plorar ens fa molt més humans”, diu Tortell Poltrona.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s