L’escola de circ Rogelio Rivel obre les portes al públic

Irina Balart. BARCELONA. Com cada any l’escola circense Rogelio Rivel -que rep el nom en homenatge al famós pallasso i instructor de circ català- ha iniciat un assaig per mostrar a gent de totes les edats els números que han estat practicant. L’espectacle, que ha durat una hora aproximadament, combina l’humor, la música, la dansa i les diferents habilitats circenses.

L’exhibició ha començat a les 21 hores, amb un gag de tres acròbates que es trencaven les dents mentre s’estaven rentant. Ha finalitzat amb un ball de tombarelles i verticals d’un grup d’artistes, a les quals s’han sumat tots els alumnes de l’escola que hi han participat. Han destacat els números de les contorsionistes, que s’adaptaven al ritme de la música, l’acròbata que utilitzava les anelles i teles o el pallasso que saltava a corda i feia participar al públic.

cartell assaig
Cartell 31è assaig. Font: extreta del web de l’APCC

Els assajos de circ de l’escola es van activar el curs 2009-2010. Fins llavors, els alumnes de la formació professional treballaven amb públic un parell de pistes obertes -mostra de números individuals i col·lectius- i també amb l’espectacle de final de curs cada any, que és una creació col·lectiva. Gràcies aquesta preparació es pot veure com l’alumne va evolucionant entre el primer i l’últim assaig del que participa.

“L’assaig serveix per posar en pràctica les diferents habilitats davant del públic. Poden provar un personatge, la tècnica, la música, veure si els tempos funcionen, etc.”, diu Ana Mestres, membre de l’associació de circ Rogelio Rivel. “Els alumnes tenen l’oportunitat de presentar els números que ja tenen acabats o que estan en procés”.

En aquest assaig obert, els alumnes de l’escola Rogelio Rivel s’entrenen durant hores per poder aconseguir que l’espectacle tingui un gran èxit. Els artistes fan les seves pròpies creacions i s’inventen esquetxos d’humor per intentar captar l’atenció del públic. Ho aconsegueixen, ja que al final de l’actuació reben un gran aplaudiment.

La institució circense va néixer el 1999 i el 2000 es va instal·lar en uns terrenys de Nou Barris. A partir d’aquí, l’escola va iniciar cursos de dos anys adreçats a joves entre 16 i 25 anys especialitzats en la formació i creació de circ. El centre ha acollit reconeguts artistes de circ com Tortell Poltrona o Ramon Caroli i ha rebut nombrosos reconeixements: és membre de la Federació Europea d’Escoles de Circ, de la Federació Espanyola de Formació Professional en l’Art del Circ i de la Xarxa d’Espais de Circ de Catalunya.

L’escola ofereix un grau mitjà -aprovat per la Generalitat el 2 de juny de l’any passat- en animació en circ. “Hi ha molts espais a Barcelona que ofereixen formació de circ, però no n’hi ha cap que ofereixi cicle formatiu. De fet som l’única de Catalunya.” Diu una de les membres de l’Associació de circ Rogelio Rivel.  A més, realitza tallers intensius i regulars de diverses modalitats circenses com trapezi, acrobàcies, perxa xinesa, trampolí, verticals o fins i tot de pallasso. Amb aquest, ja són 31 els assajos que celebra el centre de creació Rogelio Rivel.

Fins fa ben poc el circ només s’ensenyava entre els membres de les grans famílies del circ; és el que anomenem circ tradicional, però amb el circ contemporani s’han anat creant escoles d’artistes de diferents nacionalitats que ensenyen a potenciar als alumnes les seves habilitats. “Amb la irrrupció de les escoles de circ obertes a tothom es democratitza la formació en circ.” afirma Ana Mestres.

Aquesta presentació amb diapositives necessita JavaScript.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s