#3. El circ de les feres

Al segle XIX els espectacles de circ amb animals eren molt populars. Alguns d’ells eren el dels domadors de lleons, les carreres de puces -on el públic havia de dur lupes per poder apreciar millor el show-, els espectacles eqüestres en què els janets es muntaven sovint de peu sobre els cavalls, les exhibicions de micos o les de tigres.

Malauradament, entre bastidors en alguns circs els animals eren maltractats i sovint assassinats. És el cas del circ mexicà Harley, on un ós americà va ser mutilat i se li va extirpar la mandíbula i a un lleó li van arrencar les urpes. A més, al circ rus Parade-Allee van regalar hàmsters morts als nens. Per sort, el dret nacional ha aconseguit frenar-ho i molts circs (de Mèxic, Suècia, Canadà, Dinamarca, Bolívia o Catalunya) han prohibit la utilització de feres salvatges en les seves representacions.

World press photo 2015
Mico entrant en un circ, Yongzhi Chu al World Press Photo 2015, Font: World Press Photo

Tot i que el circ amb animals genera un gran benefici per als propietaris i empresaris que hi treballen, per als animals suposa un gran patiment. No solament pel maltractament físic que reben per aconseguir que el seu número surti perfecte, sinó també pel maltractament psicològic al que estan sotmesos. Tal com defensen associacions com Libera o ecologistasenacción,  els animals són forçats a viure en un hàbitat que no és el seu, i molts d’ells es troben engabiats. A més, el ritme de vida que porten els ocasiona estrés i greus problemes de salut, ja que els animals sovint són transportats en camions poc condicionats i amb espais molt reduïts.

Mico treballant en un circ, font: Angeloux
                                    Mico treballant en un circ, font: Angeloux

A Catalunya, el Parlament va aprovar el 22 de juliol de 2015 una llei que prohibeix les exhibicions d’animals salvatges. Els grups parlamentaris de CiU, ERC, PSC, ICV-EUiA i La Cup varen votar a favor i el PP i Ciutadans, en contra. Aquesta llei va ser proposada per la campanaya Catalunya Lliure d’Animals al Circ i incloïa la creació d’un observatori -format per professionals i representants del món científic- que s’encarregués de realitzar un informe que parlés de les condicions dels animals domèstics als circs de Catalunya.

Paral·lelament a Madrid, l’actual alcaldessa, Manuela Carmena, s’està plantejant prohibir els circs amb animals, i a Còrdoba, l’ajuntament ha fet una moció per retirar les subvencions als circs que maltractin les ‘feres’.

Un pas més cap a la llibertat dels animals.

One thought on “#3. El circ de les feres

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s