Història del circ català

La història del circ català va començar uns anys més tard que el circ modern de Philip Astley. Els primers espectacles dels quals es té constància van ser els d’una companyia francesa dirigida per Jean Gadis Colman al Teatre Principal de Reus (Tarragona) el 1789 que realitzava espectacles eqüestres. Després van arribar les companyies italianes dirigides per Francesco Frescara -que va representar el primer espectacle mímic titulat La mort de l’arlequí- i Giacomo Chiarini també a Reus el 1799. En aquesta primera etapa, els espectacles de circ eren sense diàleg, ja que tenien prohibit fer representacions dialogades.

Durant els segles XIX i XX es van construir circs per on passarien la majoria de les companyies amb més renom d’Europa, com els Andreu-Rivels o la companyia Alegria. A més, es van començar a fer funcions amb animals com rates, óssos o micos (ménageries).

circ Alegria
Cartell del circ Alegria, font: El País

Durant la Guerra Civil (1936-1939) l’activitat circense va quedar paral·litzada, així com altres àmbits d’oci com el teatre. Amb la fi del conflicte i començada la Segona Guerra Mundial (1939), molts artistes europeus van exiliar-se a Catalunya per allunyar-se de la guerra, com Charlie Rivel.  Per això el circ va tenir molta importància durant aquella època a Catalunya, ja que va acollir grans espectacles com el Krone o el Zoo-Circus.

Teatre circ Olympia, Font: Wikimedia Commons
                              Teatre circ Olympia, Font: Wikimedia Commons

A partir dels anys 60 el circ va perdre prestigi i es va estancar. La gent ja no estava interessada en els espectacles tradicionals i buscava un altre tipus d’entreteniment. No és fins a partir dels anys 70 que les arts circenses es renoven i donen lloc al circ contemporani. El 1976 la companyia La Tràgica exhibeix “Tripijoc Joc Trip”. És el primer show que s’acosta a aquest nou tipus de circ. Més endavant, es formaran els pallassos germans Poltrona (Jaume Mateu i Claret Papiol). A partir d’aquest moment es crearan noves companyies de circ, com el Circ Cric, fundada el 1981 per Tortell Poltrona, el circ Raluy o el circ d’Hivern de l’Ateneu Popular de Nou Barris. El nou circ català agafa els valors tradicionals i afegeix la dansa, la coreografia i dota els espectacles d’una narració.

Circ Raluy
Circ Raluy, Font: Wikimedia Commons

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s