#2. El circ a la pantalla

Hi ha moltes pel·lícules relacionades amb el món del circ, algunes tan antigues com El circ, de Charlie Chaplin, del 1928. Tot i així, aquí en teniu les més conegudes:

El circ, Charles chaplin (1928)

Aquesta pel·lícula, dirigida i protagonitzada per l’actor més famós del cinema mut, va guanyar un Òscar honorífic. Va ser l’última que va fer l’actor sense parlar. En un intent de fugir de la policia, Charlot entra en una carpa de circ i és confós per un dels artistes. A partir d’aquí és contractat i es convertiex en l’estrella principal.

el circ de charlie chaplin
Cartell de El circ de Charlie Chaplin, Font: Wikimedia commons

La parada dels monstres, Tod Browning (1932)

Aquesta pel·lícula va ser molt polèmica quan es va estrenar. El director, Tod Browning, que havia tingut un gran èxit amb Dràcula va veure com la seva carrera estava en decadència. Degut al rebuig que va causar a la població, va ser retirada de les pantalles i no va ser fins el 1960 -després del festival de cinema de Venècia- quan es va redescobrir el film com a obra mestra. La parada dels monstres està basada en el llibre de Tod Robbins, Esperons. Hans, un nan que treballa al circ de fenòmens, rep una herència i la contorsionista Cleopatra planeja seduir-lo per quedar-se amb els seus diners. Els actors de la pel·lícula són persones que tenen deformitats físiques i mentals (dos germans amb microcefàlia, una dona sense braços, una dona barbuda), per això va causar tant d’impacte. Va ser a partir d’aquesta pel·lícula que va sorgir el terme freak (friqui en català) per designar tot allò estrany.

la parada dels monstres
Cartell de La parada dels monstres, Font; Wikimedia Commons

 

Una tarda al circ, Edward Buzzell (1939)

Una pel·lícula interpretada pels germans Marx (Groucho, Chico i Harpo). Un propietari de circ té un deute a causa d’una estafa i per ajudar a conservar-lo i a recuperar els diners comptarà amb l’ajuda dels germans Marx. Una tarda al circ és una altra de les grans pel·lícules còmiques d’aquests actors, però que malgrat tot no va aconseguir l’èxit que es mereixia.

una tarda en el circ
Cartell de Una tarda en el circ, Font: Wikimedia Commons

Dumbo, de Ben Sharpsteen (1941)

Aquesta pel·lícula de dibuixos animats, produïda per Walt Disney, va tenir un gran èxit i va recaptar molts diners. Tracta sobre la crueltat de molts circs vers els animals. Una cigonya porta a la senyora Jumbo (una elefanta) el seu nadó; com el petit té unes orelles molt grans és anomenat pels altres elefants com a Dumbo (ximple en anglès). En un intent de defensar el seu fill de les burles dels humans, la mare és tancada en una gàbia i Dumbo es troba sol fins que troba Timoteu, un ratolí que l’ajudarà a aprofitar el seu talent en el circ.

dumbo
Cartell de Dumbo Font: Wikimedia commons

Trapezi, de Carol Reed (1956)

Aquest film està interpretat per actors tan coneguts com Burt Lancaster, Toni Curtis i Gina Lollobrigida. Un jove trapezista viatja a París per entrenar-se i poder realitzar un triple salt. Burt Lancaster (qui va aprofitar la seva experiència d’haver treballat en circs) interpreta un ex-trapezista que es va lesionar i serà el seu mestre. No obstant, la seva amistat es veurà en perill quan aparegui la Lola (Gina Lollobrigida), una trapezista que s’enamorarà dels dos homes.

Trapezi
Cartell de Trapezi, Font: Wikimedia Commons

 

El gran circ, de Joseph M. Newman (1959)

Interpretada per Víctor Mature, Red Buttons i Rhonda Fleming. Explica la història de Hank Whirling (Victor Mature), el propietari d’un circ que té problemes econòmics per mantenir-lo i rep un crèdit d’un banc però amb la condició que tingui l’ajuda de Randy Sherman (Red Buttons), un comptable, i de Helen Harrisson (Rhonda Fleming), una publicista. Apareixerà un sabotejador que intentarà que fracassi el seu circ.

el gran circ
Cartell de El gran circ, Font: Wikimedia Commons

El circ dels horrors, Sidney Hayers (1960)

El doctor Rossiter, cirurgià, aconsegueix escapar de la policia després d’haver fallat en una operació. Viatja fins a França, on coneix el propietari d’un circ que té una filla amb el rostre desfigurat. Després d’operar-la aconsegueix ser ell el propietari del circ i fa que aquest es converteixi en un èxit, contracta dones amb rostres desfigurats i les transforma. No obstant, quan aquestes volen marxar del circ, misteriosament moren.

El circ dels horrors
Cartell de El circ dels horrors, Font: Wikimedia Commons

El fabulós món del circ, Henry Hathaway (1964)

Interpretada per John Wayne, Rita Hayworth i Claudia Cardinale. Matt Masters (John Wayne) és el propietari d’un circ i pare adoptiu de Toni, filla d’un trapezista que va morir. El circ està a punt de fracassar i en Matt ha d’evitar-ho. Toni treballa fent un espectacle de l’oest, però la seva passió és el trapezi. D’altra banda, Rita Hayworth interpreta a Lili Alfredo, un antic amor de Matt Masters. La pel·lícula està rodada a Barcelona (en el circ Monumental) i diverses ciutats d’Espanya (com Madrid o Aranjuez).

El fabulós món del circ
Cartell de El fabulós món del circ, Font: Wikimedia Commons

Balada trista de trompeta, Álex de la Iglesia (2010)

És una pel·lícula espanyola de comèdia negra. Comença quan un grup de soldats republicans durant la Guerra Civil entren en un circ per reclutar els empleats. Dos dels protagonistes són el pallasso estúpid (Santiago Segura) i el pallasso trist (Fofito), que no volen abandonar el circ. Anys més tard, el fill del pallasso estúpid entra a formar part d’un circ i s’enamora d’una trapezista, que és la novia del pallasso estúpid del circ. Tots dos lluitaran per l’amor de la noia.

Balada trista de trompeta
Cartell de Balada trista de trompeta, Font: Wikimedia Commons

Aigua per a elefants, Francis Lawrence (2011)

Pel·lícula de drama i amor protagonitzada per Robert Pattinson i Reese Witherspoon. Narra la història de Jacob (Robert Pattinson), un estudiant de veterinària que decideix deixar els estudis després de la mort dels seus pares en un accident. El noi es puja en un tren d’amagat que resulta ser un circ. Allà es convertirà en el veterinari dels animals que tenen (sobretot dels elefants) i s’enamorarà de la Marlena (Reese Witherspoon), amazona i nòvia del propietari del circ, un home cruel amb els animals i amb la seva parella.

Aigua per a elefants
Cartell de Aigua per a elefants, Font: Wikimedia Commons

 

Sèries sobre el circ

Tot i que no n’hi ha moltes, les que hi ha són força conegudes.

Carnivàle, Daniel Knauf (2003)

Emessa per la cadena HBO, té dues temporades i 24 episodis. Ben Hawkins, un jove de 18 anys s’uneix a un circ on hi ha una mica de tot (persones amb deformitats, prostitució…). Ell té poders curatius i somia a acabar amb la pobresa en el món. El seus camí es creuarà amb el d’un pastor metodista que té visions. Aquesta sèrie barreja la mitologia, la masoneria i la religió cristiana.

Carnivàle
             Cartell de Carnivàle Font: Wikimeda Commons

 

American Horror Story: Freak show, Ryan Murphy (2014)

Interpretada per Jessica Lange, Evan Peters, Sara Paulson, Kathy Bates, Emma Roberts, entre d’altres. És la quarta temporada de la sèrie de terror American Horror Story. Seguint l’estructura de tota la sèrie, aquesta temoporada (amb 13 episodis) és independent de les altres i la història se situa a Júpiter, un petit poble de Florida on s’instal·la un dels últims circs de fenòmens. La propietària (Jessica Lange), una ex-actriu alemanya, intenta que el circ tingui èxit contractant noves estrelles com les bessones siameses Tattler. La sèrie està inspirada en la pel·lícula La parada dels monstres, de Tod Browning, i hi apareixen alguns dels mateixos personatges: la dona barbuda, personatges amb microcefàlia i una dona sense cames.

Freak show
Cartell de Freak Show, Font: Wikimedia Commons

 

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s