L’origen del circ

L’origen del circ es remunta a civilitzacions tan antigues com la mesopotàmica, la grega, la xinesa o l’egípcia. En aquestes societats es realitzaven activitats com les acrobàcies, l’equilibrisme o el contorsionisme per preparar els guerrers i també com a pràctica religiosa. Tot i així, van ser els romans els que van donar nom al mot circ (en llatí “circus“).

Acròbates i ballarines representats en un maó que data de la dinastia Han, Font: Wikimedia Commons

El circ romà era un edifici lúdic (com el teatre, les termes o l’amfiteatre) amb forma ovalada, inspirat en l’hipòdrom grec. Allà s’hi celebraven curses de bigues o quàdrigues, és a dir, un carro tirat per dos o quatre cavalls, respectivament. Estava format per una grada (cavea) que envoltava l’arena (on es duia a terme l’espectacle) i al mig hi havia la spina, una paret baixa de 2 metres d’alçada que dividia l’arena en dues parts. Sobre aquesta hi havia estàtues de déus i obeliscs, i a cada banda hi havia els comptadors de voltes o metae (estàtues de dofins). El podium era una barrera que protegia la graderia en cas d’accident i el puluvinar, els seients dels ciutadans més privilegiats.

circ romà
Parts d’un circ romà, Font: Wikimedia Commons

Hi ha circs romans en territoris tan llunyans com Algèria, Bulgària o Israel. Un dels més coneguts és el Circ Màxim, situat a Roma, que va ser un dels més grans de la civilització romana. Actualment, però, aquesta construcció no s’ha conservat i en el seu lloc hi ha un parc.

A Espanya n’hi ha uns quants. Els més importants són el de Tarragona, el de Calahorra (la Rioja), el de Toledo, el de Segòbriga (Conca), el de Mèrida (Extremadura) i el de Ciutat Reial (Castella-la Manxa). El circ de Tàrraco és un dels millor conservats, juntament amb el de Mèrida. Es va construir durant l’imperi de Domicià al segle I d.C. Tot i els anys transcorreguts es conserven alguns dels seus murs, així com la graderia.

Circ romà de Tàrraco, Font: Wikimedia Commons

Una frase inventada pels romans i que dóna nom al nostre bloc és pa i circ. Prové del llatí panem et circenses i la va popularitzar el poeta romà Juvenal en el seu llibre Sàtira X  (versos 77-81). Fa referència a la pràctica dels polítics romans de donar aliments gratuïts al poble (com el pa) i espectacles (com el circ) per guanyar vots i que la gent no es revoltés.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s